HOME   INSCHRIJVEN   SUBSCRIBE   FAQ / INFO
Naam:
Wachtwoord:
Geef zoekwoord
  
Naar film Naar boek Naar Muziek Naar Optredens, voorstellingen Naar Eten, drinken, dansen, reizen


Upstream (Mary Oliver)

Upstream (Mary Oliver)
Meest recente postings van totaal 1
Gebruiker Waardering Commentaar
The Dude Mocht je, net als ik, soms denken dat je kennis van de Engelse taal redelijk breed is, dan kan Upstream je daar snel van genezen. Wat een mooie taal kan Engels toch zijn. Zoveel mooier dan dat platte beperkte Engels uit de dagelijkse praktijk die in Europa en volgens mij ook in de US de boventoon voert.

Meanderend en rustgevend neemt Oliver je mee in een ego-document dat vreemd genoeg toch boeit. Dat komt doordat haar schrijven je meeneemt in een denken, een naar-de-wereld-kijken, die je bewust doet worden wat we geworden zijn, wat we dreigen te verliezen, wat van waarde is om te behouden.

Ego-document? Volgens mij wel, want Upstream is een heel mooi geschreven verslag van persoonlijke overpeinzingen, gewaarwordingen, en indrukken die Oliver verweeft met de tijd die zijn in bossen en stranden doorbrengt. Waar de meeste ego-documenten weinig boeien doet deze dat echter wel.

Op iedere bladzijde staat wel een parel. Proza is het, wat dromerig en mijmerend, maar wel meeslepend.

In de tweede helft van het boek is er meer aandacht voor Amerikaanse schrijvers die Oliver hebben beïnvloedt. Over Emerson schrijft ze zo'n parel: '... neemt je mee in de diepte zonder dat je weet waarom'. Mooi mooi mooi, deze cirkel, want het is precies wat Oliver zelf doet, en wat volgens mij ook haar doel is. Je lijkt kabbelend een persoonlijk verhaal te lezen en rustig wordt je meegezogen de diepte in, gaan je gedachten malen en worden je geestelijke zintuigen geopend.

Heel mooi.

Inserted on 2018-01-19 17:39:02, last modified on 2018-01-19 17:55:09