HOME   INSCHRIJVEN   SUBSCRIBE   FAQ / INFO
Naam:
Wachtwoord:
Geef zoekwoord
  
Naar film Naar boek Naar Muziek Naar Optredens, voorstellingen Naar Eten, drinken, dansen, reizen


Zes maanden in de Siberische wouden (Sylvain Tesson)

Zes maanden in de Siberische wouden (Sylvain Tesson)
Meest recente postings van totaal 1
Gebruiker Waardering Commentaar
The Dude Vermakelijk (dag)boek van een Fransman die voor een paar maanden een kluizenaarsbestaan aan het Bajkalmeer opzoekt, weg van de drukte, de oppervlakkigheid, de vervuiling, de commercie. Zijn periode van afzondering begint in februari, als het daar regelmatig -40 is 's nachts. En kouder... Het enige gezelschap is een stapel boeken, een stapel sigaren en een stapel wodka, het eerste dorp is ki-lo-meters verderop.

Tot over de helft van het boek wordt je meegenomen in de leuke observaties van Tesson. Over wat eenzaamheid met je doet. Wat afzondering met je doet. Of kou. Wat verveling met je doet. Wat je allemaal niet mist in het gejaagde moderne leven. Heel herkenbaar, zet bij vlagen aan tot nadenken en bij andere vlagen tot glimlachen.

Tesson is ook erg belezen, dus met regelmaat gooit hij er een citaat of denkwijze van filosofen, sociologen etc. doorheen.

Aan het eind wordt het boek bij vlagen wat vermoeiend en pedant. Je kent het riedeltje wel, en dan mis je op een gegeven moment net iets meer diepgang. Al die denkers en theorieƫn worden net iets te lukraak en te kort genoemd. Een zinnetje Hegel hier, een flard Rousseau daar... ik geloof niet dat Tesson het zo bedoelde, maar het voelt als namedropping. En dat is jammer, want je hoeft echt geen dikke verhandelingen voor te schotelen om iets meer de diepte in te gaan. Het boek bood er ruimte genoeg voor.

Toch is het mooi om te lezen wat alleen zijn voor heilzaam effect kan hebben, in combinatie met verstoken zijn van de commerciƫle, politieke en maatschappelijke nonsens waaraan wij dagelijks blootstaan.

Omdat hij voor mij uniek in zijn soort is krijgt hij 4 sterren.

Inserted on 2018-03-19 11:03:45, last modified on 2018-03-19 11:15:58