HOME   INSCHRIJVEN   SUBSCRIBE   FAQ / INFO
Naam:
Wachtwoord:
Geef zoekwoord
  
Naar film Naar boek Naar Muziek Naar Optredens, voorstellingen Naar Eten, drinken, dansen, reizen


De verdrijving uit de hel (Robert Menasse)

De verdrijving uit de hel (Robert Menasse)
Meest recente postings van totaal 1
Gebruiker Waardering Commentaar
The Dude Dit zondermeer fantastische boek vereist wat ‘durcharbeiten’ alvorens het je pakt. De eerste 100 pagina’s zijn soms wat onoverzichtelijk, door het telkens heen en weer springen van 17e naar 20e eeuw. Dat komt mede door het feit dat het boek geen enkele onderverdeling in hoofdstukken kent.

Het boek combineert op knappe wijze thema’s: De verschrikkingen van Portugese Joden in de 17e eeuw; het links-alternatieve wereldje van intellectuele babyboomers in de jaren 60 en 70, de naweeën van de Holocaust in diezelfde generatie, het ‘buiten een groep vallen om redenen buiten jezelf’; domme dogmatici versus zachtmoedige pragmatici...

Dit alles is zo mooi verweven met misschien wel een eeuwig thema van een bepaald soort mens: de zoektocht naar erkenning en zingeving van 2 sociaal wat onhandige individuen, die dat van zichzelf weten en er enorm mee worstelen.

Manoel wordt rond 1600 geboren in Portugal, precies in de tijd dat Joden steeds minder geaccepteerd werden (en hun bezittingen graag geconfisqueerd werden om het Koninkrijk nog ‘grootsere oorlogen’ te kunnen laten winnen). Generaties geleden afgezworen Jodendom, het niet volgens Joodse wetten leven, het mochten allemaal niet baten: velen werden tijdens de Inquisitie op een verschrikkelijke manier vervolgd. Manoel en familie ontkomen naar Amsterdam, waar het een stuk vrijer was maar Manoel ervaart dat dogmatische domheid en slechtheid overal en in alle gezindten aanwezig is.

En werd die Manoel niet uiteindelijk een leermeester van Spinoza?

350 jaar later ervaart Viktor hoe het is om eind jaren 50 gescheiden ouders te hebben. 10 jaar later hoe hypocriet het Linkse Idealisme kon zijn. Bekrompenheid alom, en dan komt hij 25 jaar na dato achter een pijnlijke waarheid.

Nogmaals, uitstekend verhaal, uitstekend geschreven, een genot voor liefhebbers van 'historische romans', als die vlag de lading dekt. Een boek met een fijne (want in dit geval 'positieve') rol voor Amsterdam en Nederland in de Gouden Eeuw.

Inserted on 2018-07-15 12:42:52, last modified on 2018-07-15 12:55:36