HOME   INSCHRIJVEN   SUBSCRIBE   FAQ / INFO
Naam:
Wachtwoord:
Geef zoekwoord
  
Naar film Naar boek Naar Muziek Naar Optredens, voorstellingen Naar Eten, drinken, dansen, reizen


Het raadsel Spinoza (Irvin Yalom)

Het raadsel Spinoza (Irvin Yalom)
Meest recente postings van totaal 1
Gebruiker Waardering Commentaar
The Dude Toevallig net Robert Menasse zijn Verdrijving uit de hel uitgelezen, en nu weer in een boek in handen dat een relatie heeft met Spinoza, en nu weer een boek dat twee verhalen combineert in 1 goed boek, weer een boek met een grote rol voor Amsterdam / Nederland in de Gouden Eeuw.


Mijn probleem met Yalom (of is het de vertaling?) blijft ... tja ... dat hij gewoon niet zo mooi schrijft. Dat verhindert een 5e ster, maar ook hier geldt weer dat dit boek een sterke aanrader is. Want wat een goed verhaal.

Yalom koppelt de wording van een zelfvoldane Nazi-ideoloog (±1910 - 1945) aan de levenswandel en de ontwikkeling in het denken van Spinoza (±1650 - 1677), en hoe deze omgaat met zijn banvloek in de Joodse gemeenschap in de Gouden Eeuw.

Mooi passages, zoals die (pag 72 &73) waarin Yalom Spinoza laat denken over de grote hoeveelheid onrecht en verschrikkingen in de wereld, en waarin Spinoza zich afvraagt: hoe kan zo'n almachtig wezen dit toestaan? is hij te dom, te onmachtig of te onverschillig?

Mooi boek

Inserted on 2018-07-15 12:50:25, last modified on 2018-08-05 14:56:17