HOME   INSCHRIJVEN   SUBSCRIBE   FAQ / INFO
Naam:
Wachtwoord:
Geef zoekwoord
  
Naar film Naar boek Naar Muziek Naar Optredens, voorstellingen Naar Eten, drinken, dansen, reizen


Homo Deus: Een kleine geschiedenis van de toekomst (Yuval Noah Harari)

Homo Deus: Een kleine geschiedenis van de toekomst (Yuval Noah Harari)
Meest recente postings van totaal 1
Gebruiker Waardering Commentaar
The Dude Veel bejubeld als kijk op de toekomst, maar het grootste gedeelte van dit boek is analytische geschiedschrijving. Prima hoor, maar daar kende ik al veel van. Ik was dan ook teleurgesteld naar de hyperige berichten die ik overal las.

Harari wil teveel waardoor hij nergens echt fundamentele vragen door lijkt te denken.

Neem bijvoorbeeld zijn visie op economische groei. Als je 400 pagina's schrijft, mag je wel dieper ingaan op de vraag of onze groei ook echte groei is. Wat de prijs ervan is. Waar de kosten zitten. Hij vindt het kapitalisme een “waanzinnig succes” (229), als we de milieurampen wegdenken. En de eendimensionaliteit van onze wereld dan? Of het alomgeleefde idee dat de hele wereld in dienst van de mens moet staan... heeft de wereld geen eigen waarde, zonder ons?

Ook mis is een visie over dat mensen altijd zullen zoeken naar status en mogelijkheden zich van anderen te kunnen onderscheiden, hoe gekunsteld dat ook kan zijn. Dat is ook een drijvende factor achter de vooruitgang.

Het gemak waarin Harari hint dat op afzienbare tijd (100 jaar?) de menselijke sterfelijkheid wellicht wordt vermeden. Ik geloof er niets van. Ander punt dat Harari hierin totaal over het hoofd ziet: Als morgen mensen onsterfelijk worden, hebben we over 25 jaar 16 miljard mensen. Dat kan de wereld helemaal niet aan. Wat gaat er dan gebeuren? Geen woord hierover.

De analyse over de teloorgang van het communisme is echt veel te simpel: het had alleen maar met de verwerking van data in een centrale plan-economie te maken? Hou toch op!

En gevoelens en esthetiek? Ach, de mens is niet meer dan een data- en informatieverwerkend algoritme. Een computer kan net zo goed componeren als een mens. En aangezien computers en robots alles beter en sneller kunnen wordt de mens straks overbodig. Zou het? Wellicht. Maar uiteindelijk is het een heel erg darwinistisch-reductionistische visie.

En veel blijheid over het liberale systeem. Maar welk liberale systeem???? Ik lees niets over dat het 'sociaal liberalisme', dat decennia lang werkte omdat velen zowel bijdroegen als de vruchten ervan plukten, dat dat na 1989 minder en minder werd, en of dat wellicht mede leidde tot gele hesjes en BrexiTrump?

En da's hinderlijk in zo'n dik boek.

Inserted on 2019-04-01 11:11:49, last modified on 2019-04-10 20:22:22