HOME   INSCHRIJVEN   SUBSCRIBE   FAQ / INFO
Naam:
Wachtwoord:
Geef zoekwoord
  
Naar film Naar boek Naar Muziek Naar Optredens, voorstellingen Naar Eten, drinken, dansen, reizen


Lou Salomé (My sister, my spouse) (H.F. Peters )

Lou Salomé (My sister, my spouse) (H.F. Peters )
Meest recente postings van totaal 1
Gebruiker Waardering Commentaar
The Dude Lou Samomé leefde een vol leven in een (volgens velen) prachtige tijd: van 1861 tot 1937. En ze was erg eigenzinnig: tegen alle burgermoraal van die tijd, maar volledig in lijn met de Freigeist gedachte van haar vriend Nietzsche, bepaalde ze haar eigen normen voor haar leven. Geen zin om te trouwen, wel zin om te studeren, de denken, te schrijven, door heel Europa, en leefomgevingen te delen met wie zij wenste, haar neus ophalend voor misprijzen, roddel en achterklap.

Met die 'prachtige tijd' waarin ze leefde bedoel ik:

1) een prachtige tijd voor de welvarende bovenlaag van de bevolking die niet door honger en uitbuiting geplaagd werd, goede opvoeding en opleiding had genoten om rijke en zinvolle levens te lijden en heel Europa door te reizen.

2) een prachtige tijd om naar terug te kijken, omdat er zo verschrikkelijk veel gebeurde dat ons leven en denken van vandaag de dag heeft vormgegeven. Omwentelingen in kunst, literatuur, cultuur, filosofie, psychologie, maatschappij, enzovoort enzovoort. Enkele steekwoorden: Wereldoorlog, aanloop naar de wereldoorlog, interbellum & crisis, opkomst Nazi's, Freud, belle époque, industrialisatie, opkomst telefoon en automobiel, vrijheid, emancipatie... need I say more?

Dat is dan ook opmerkelijk aan dit boek; zelden heb ik een boek gelezen dat zo'n mooi verhaal bevat en dat zo slecht geschreven is. Ten eerste voel je dat Peters, de schrijver, geeft het boen een zweem van wetenschappelijkheid, terwijl hij zich vele speculaties en meningen toestaat. En dat is allemaal niet niet lekker geschreven. Ook voel je net wat teveel ontzag voor het onderwerp, dus voor (het leven van) Lou Salomé, waardoor je het gevoel hebt dat de zaak soms net wat teveel in haar voordeel belicht wordt. Daarnaast wordt wel aangegeven hoe de overlijdens van Rilke en Rée haar aangreep, maar niet wat de dood van Nietzsche met haar deed.

Wat de schrijver goed gedaan heeft is om het boek niet geheel chronologisch weer te geven maar aan de hand van 4 grote thema's, en die zinnig aan elkaar te weven:

- Haar jeugd in Tsaristisch Rusland

- Haar tijd met Nietzsche en Rée

- Haar tijd met Rilke

- Haar tijd met Freud en en het einde van haar leven.

Toch 4 sterren, omdat het zo'n lezenswaardig verhaal is. Salomé leefde op het juiste moment met de juiste mensen en was zelf een voorbeeld voor de nieuwe tijd.

My sister, my spouse verscheen in 1962 door H.F. Peters bij W.W. Norton in New York, NL vertaling 1968 door Margaretha Ferguson onder de titel Lou Salomé, bij Lemniscaat

Inserted on 2019-06-03 11:20:03, last modified on 2019-06-03 11:27:23