HOME   INSCHRIJVEN   SUBSCRIBE   FAQ / INFO
Naam:
Wachtwoord:
Geef zoekwoord
  
Naar film Naar boek Naar Muziek Naar Optredens, voorstellingen Naar Eten, drinken, dansen, reizen


The game (Alessandro Baricco)

The game (Alessandro Baricco)
Meest recente postings van totaal 1
Gebruiker Waardering Commentaar
The Dude Waar zal ik eens beginnen, bij deze The game van Alessandro Baricco. Bij zijn stijl, die ik niet zo trek? Bij zijn originele, frisse, leuke, maar niet per se heel erg goede beschrijving van de ontwikkeling van onze digitale wereld die hij The Game noemt?

Nee, ik begin bij zijn visie op onze wereld, en de geschiedenis van technologie: Te romantisch, te naïef, te fantastisch, vergezocht, pretentieus en losgezongen. En teveel Zizek: af en toe een rake opmerking, maar ook veel lekker klinkende intellectuele nonsens, dermate ondoorgrondelijk dat sommigen ze als grootse visie zien. Ik niet, het is mij te simplistisch.

Zo, dat is eruit.

Baricco begint met een geschiedeis, en die is grappig. Zoals hij stelt dat computers niet ons veranderen, maar dat de mens door de eeuwen heen verandert en daar tools bij zocht die daar bij hoorden. De digitale revolutie is dus een gevolg, geen oorzaak. De eerste hoofdstukken las ik erg geboeid, vooral omdat ik benieuwd was waar hij naar toe zou gaan.

Hij benadrukt, dat wij op zoek waren naar meer directe toegang en ervaring, op zoek naar minder tussenkomst van tussenhandel, leiders, experts etc. Ik geloof er niet in, dat was geen vooropgezet idee, dat is iets waar men achter kwam en waar sommige bedrijven zeer goed op inspeelden. Hij zegt het zelf ook op 107: de bouwers van de nieuwe wereld hadden geen plan. Er was een nieuw vat vol mogelijkheden, daar doken ze in en enkelen kwamen er zeeeeer zegevierend uit.

Ik heb geen zin uit te wijden over zijn metafysica van 2 werelden, de fysieke en de digitale, en hoe hij tot de naam The Game komt: het is leuk gevonden maar te eenzijdig om echt wat mee te doen. Ook claimt hij telkens dat een hele generatie erg bewust iets wilde ontvluchten, namelijk de verschrikkingen van de 20e eeuw. Klopt helemaal niets van, de hele digitale geschiedenis van de wereld is een amalgaam van ontwikkelingen, idealen, type mensen, mijlpalen waarop telkens andere (groepen) mensen instapten. Baricco toont zich een ouderwetse filosofische cathedralenbouwer, denkt veel te veel in ‘het moest zo zijn’, en heeft weinig oog voor organisch groei en toeval. Zo’n zwerm-metafoor van Jos de Mul is zoveel beter….

In plaats van '2 werelden' is digitale tsunami een betere metafoor: Omdat de ontwikkelingen zo snel gaan kan je beter van een digitale tsunami spreken, die er 30 jaar over deed om zich op te bouwen en vervolgens ons rond 2008 overviel, en waar we nu midden in zitten. Rond 2008 kwamen heel veel dingen samen. Het is nog zo nieuw en gaat zo hard dat niemand nog echt weet waar onder en boven is. Maar ja, dat is eigenlijk de constante van de afgelopen 120 jaar, dat ontwikkelingen zo snel gaan dat niemand weet wat onder en boven is.

Ook Baricco laat zich gaan in romantisch geneuzel over Californische tegencultuur die zo’n belangrijk ingrediënt zou zijn van de cocktail die leidde tot de toestand van vandaag de dag. Man man, hou toch op. Dat was hoogstens in een heel klein deel van de digitale geschiedenis voor een klein deel van de mensen persoonlijk belangrijk. Het is geenszins een overheersend aspect van het DNA van onze digitale wereld.

Wat hoort nog meer bij dat DNA? Enkele belangrijke aspecten die helemaal niet aan bod komen:
1) dat dankzij techniek mens eerder in hun bubble blijven, ook internationaal , omdat de noodzaak tot ontmoeten van anderen minder wordt, je kan makkelijker je gelijken opzoeken die 3000 km verderop wonen.
2) Dat mens ontdekte (en niet vooropgezet had bedacht!) hoe het psychologische beloningssysteem van mensen werkt. Daar gaan enkele geraffineerde clubs flink mee aan de haal, om ons aan de schermen te kluisteren, zeker niet altijd ten nutte van de mensheid.
Dar Baricco dit mist, geeft wel aan dat hij flink wat blinde vlekken heeft.

Een andere blinde vlek in zijn technologische blijheid is dat hij helemaal geen ruimte geeft aan de voortgang van mensheid in algemeen. Ja, de digitale wereld leidt tot verandering: er komen nieuwe zaken en er verdwijnen zaken. Maar niet alle vooruitgang is winst, en niet alles wat teloorgaat was reeds waardeloos. Baricco doet net alsof iedereen die waardevolle zaken van de huidige (oude) maatschappij verdedigt een achterhoede gevecht voert, en een fossiel is. Kennis, diepgang, waarheid, gedegenheid: joh, lekker bij het oud vuil! Grazen, Googlen, gebruiken, aanpassen, DAT is de nieuwe werkelijkheid. En wie daar niet in mee gaat is gedoemd uit te sterven. Darwin hooray! Geen enkel begrip dat een generatie zonder doorzettingsvermogen en zonder substantie zichzelf nog wel tegen zal komen.

Nergens een besef dat het DNA van de digitale wereld ook gewoon he DNA van de oude wereld bevat: geldzucht, macht, rivaliteit, ego’s, narcisme, gemakzucht, individualisme of gewoon zucht naar erkenning tot stand kwam. En hij pretendeert dat er een nieuwe elite is ontstaan die de oude sloopt. Ziet hij dan helemaal niet dat juist de oude elite het meest profiteert van de nieuwe tijd? Dat de oude en de nieuwe elite elkaar omarmen en samen de nieuwe elite vormen? Zo rijk dat ze zich echt helemaal niet om de andere 95% hoeven te bekommeren? Heeft hij Piketty niet gelezen?

Hoe naïef kan een intellectueel zijn! Baricco ziet geen bedreiging in digitale monopolies van Amazon etc. De Disneyficering van Netflix, kattenfilms op youtube en influencers roert hij niet aan. Hij zegt letterlijk dat techniek geen fascistische systemen zullen ondersteunen omdat ze er geen interesse in hebben. Pfff, kijk naar de Arabische Lente, kijk naar China, en je ziet toch hoe Surveillance Capitalism juist de machthebbers van extreem onderdrukkende systemen versterkt? Wat nou Californische hippies??? ‘We zullen de ruwe kantjes er nog wel van af schuren…’ Zoals biefstuk-socialisme de harde kantjes van het kapitalisme afschuurde en het daarmee acceptabel maakte? Geef ze brood en spelen?

Inserted on 2020-05-10 11:41:32, last modified on 2020-05-15 14:28:25