HOME   INSCHRIJVEN   SUBSCRIBE   FAQ / INFO
Naam:
Wachtwoord:
Geef zoekwoord
  
Naar film Naar boek Naar Muziek Naar Optredens, voorstellingen Naar Eten, drinken, dansen, reizen


Met je kinderen naar Berlijn (Berlijn 2014)

Met je kinderen naar Berlijn (Berlijn 2014)
Meest recente postings van totaal 1
Gebruiker Waardering Commentaar
The Dude Zo maar een bende tips als je met je kinderen naar Berlijn wilt (Zomer 2014)

Vooraf: Installeer de BVG app voor openbaar vervoer. Heeeel handig, ook qua andere plattegronden dan die van de metro. En bij mij werkte hij ook offline prima, ook de Augmented reality. En koop voor 28 euro een A B zone weekkaart. Kan je de hele week zonder problemen met het OV.

De trein is heel erg goed te doen, ook die 'langzame', de niet-ICE. Duurt 6 uur van Amsterdam, 4,5 uur van Hengelo, en als je op tijd boekt kost een retour ongeveer 90 euro per persoon. Maak wel een zitplaats-reservering voor die 4 euro! Als je hotel of appartement in Oost Berlijn zit, boek dan tot Berlin Ostbahnhof, is dezelfde trein.

De reis is vrij saai, het mooist is misschien wel het Volkswagen complex bij Wolfsburg met zijn 4 karakteristieke schoorstenen. En verder wat verlaten industrieterreinen uit begin vorige eeuw, en veel vlak landschap met mais.

Aangekomen op het station direct die BVG kaart kopen, die heb je waarschijnlijk direct nodig om op je bestemming te komen.

Nog een voordeel van die kaart: je kan OV bus Bus 100 of 200 nemen. Google er maar op. Bus 100: gaat van Alexander Platz langs bijna alle bezienswaardigheden in 't centrum. Je kan uitstappen waar je maar wilt.

Aanrader is het DDR museum. Het ligt achter de Berliner Dom, over de Spree.

Overdenking: waarom kunnen ze op de Potsdamer Platz wel wat ze in Nederland niet kunnen? Een modern zakencentrum dat er niet alleen van afstand goed uitziet maar ook als je er in bent? En niet zo'n tochtig oord als Amsterdam Zuid-Oost?

Mocht je een goed radio-station zoeken, stem dan af op http://www.radioeins.de/programm/index.html. Geweldig. Beetje de oude linkfout meets stubru. Voor alternatieve muziek liefhebbers!

De weersvoorspellingen klopten nooit: geen regen als wel voorspeld, wel regen als niet voorspeld!

Hier de tips die ik zelf van vrienden kreeg:

- Tip van een local Berlijner: Eten bij Clärchens Ballhaus , Auguststr. 24 , 10117 Berlin. Aankomen voor 18u, dan heb je nog een leuke tafel, daarna wordt het erg druk. Neem een tafel meteen aan de straat zodat je de overkant kunt zien, daar zit namelijk een speeltuintje dus na hoofdgerecht donder je de kids in de speeltuin en kun je zo lang natafelen als je wilt. Check maar op streetview :-) Kids--> pizza, maar neem zelf geen pizza (want die zijn, goed, maar de rest is echt heel origineel lekker), maar iets anders. Hele goede kok! Wij hebben 2x vis en 1x kip gegeten en vooral de 2 x visfilet waren geweldig creatief. Scheurebe witte wijn was ook lekker.
Daarna een ijsje als toetje er schuin tegenover bij de ijstent die uitkijkt over de speeltuin. Super!
http://www.ballhaus.de/impressum.html

- Reichstag moet je 3 dagen van te voren reserveren online. Kost niets geloof ik, maar moet wel. Daardoor zijn wij niet binnen geweest.

- Berliner zoo is leuk

- Check http://www.berlinerbaeder.de/ voor alle zwembaden. Wij zijn naar Wannsee geweest, tikje ver met OV (en is buitenring dus bijbetalen), maar groot en mooi. Beter is misschien Plotzensee, heel goed te doen met OV

- Deutsches Technikmuseum, mooi, maar totaal niet leuk voor kinderen omdat je echt nergens aan mag zitten.

- DDR museum klein, maar leuk voor kids omdat je dus wel overal aan mag zitten. Je staat met 30 minuten weer buiten.

- Weltballon tot 150m hoogte lijkt me ook leuk, maar is wind afhankelijk en je kan daardoor geen tijstip reserveren.

- East side gallery is een must see (mits je kids 1300 m kunnen lopen). 1300 meter oude muur met beschilderingen van net na de val. De Oberbaumbrucke aan de zuidkant is ook mooi. Soort Kremlin.

- Holocaust monument natuurlijk.

- Gendarmenmarkt even cappucino en een taartje doen.

- Wij hebben nog een trabi safari gedaan (let op, er zijn er 2 met bijna dezelfde naam). Duur maar geinig. Kan je ook skippen hoor, was meer gewoon voor de lol. Vraag wel om een cabrio voor betere lol in die kleine auto! Ze hebben geen gordels achterin, maar wij zijn nergens harder dan 40 km/u gegaan. Je doet rondje binnenstad. Schakelen aan het stuur. Dit is de betere, wij zijn helaas met de lullo's zonder streepje ertussen gegaan: http://www.trabi-safari.de

Unter den Linden is hier de hoofdas (Duitse keizer wilde ook Champs Elysee). Hierop BrandenBurger Tor (was tot 1989 onderdeel vd muur). Ten westen vd Tor de Rijksdag (ook rond 1870 gebouwd toen Duitsland 1 land werd). Nu ook weer parlement. Daarnaast: moderne architectuur nieuwe regeringsgebouwen. Dit was dus West Berlijn. Verder naar westen: Tiergarten (Central Park van Berlijn), iedereen BBQt hier.

Vanaf Brandenburger Tor naar oosten over Unter den Linden: Duits Historisch Museum (aanrader), aan de andere kant vd straat Bebelplatz (met herdenkingsmonument boekverbranding Nazis). Even naast Unter den Linden plein: Gendarmenmarkt met 2 vrijwel identieke Hugenotenkerken.
Verder naar oosten: Museumeiland in de rivier de Spree ( 5 musea + Berliner Dom). Slot vd Pruisische koning wordt weer herbouwd. Was door de DDR gesloopt omdat het kapitalisme uitstraalde.
Ten noorden van dit eiland: Monbijou park met leuk stadstrand (uitzicht over de musea en Spree). In de buurt erachter: leuke restaurants (Hackische Hofe).
Verder naar oosten: DDR-architectuur met de grote trots: Fernsehturm en Alexanderplatz.
Van Alexanderplatz stukje over Karl Marx Allee: pure stalinistische architectuur.

Verder naar zuid-oosten: in buur Ostbahnhof loop je richting Spree: ook heel gaaf stadsstrand (alternatiever). Hier (Muhlenstrasse) begint ook Eastside gallerie: langste stuk muur nog intact, rivier was grens tussen oost en west. Nu kan je over fraaie Oberbaumbrucke lopen, naar Kreuzberg.
Was in West Berlijn arme turkenwijk (ingeklemd aan 2 kanten door de Muur ander kant door Vliegveld Tempelhof), nu steeds hipper. Leuk om te eten/drinken: Bergmannstrasse (weinig toeristen).
Ook Tempelhof moeite waard: eerste moderne luchthaven (door Nazis gebouwd). Na sluiting nu fiets/skate/hardloop etc park (op startbanen).

Meer noordoost: hippe wijk Prenzlauer Berg. Leuke straat eten/drinken Kastanienallee. Meer locals dan toersiten.Hier Biergarten met openluchttheater: Prater garten.

Centrum van voormalig West Berlijn: Kurfurstendamm. Grote winkels. Ook Tauentzienstrasse. Hier Kaufhaus des Westens. Warenhuis met op bovenste verdieping enorme culinaire afdeling met etenswaren uit heel Europa. Hier ook Gedachtniskirche (in WO II gebombardeerd en niet meer opgebouwd).
Leuk terras in het groen aan het water: Schleussenkrug (achter ZOO).

Friedrichsstrasse kruist Unter den Linden: je kan hier wandelen naar Checkpoint Charlie (bekendste overgang tussen oost en west)+museum.
Ten zuiden van Brandenburger Tor enorme herdenkingsmonument Jodenvervolging en verder naar zuiden Postdammer Platz. In jaren 1920/30 grootste uitgaanscentrum van Europa, in WOII compleet vernietigd, daarna liep de muur erdoor en nu weer modern opgebouwd.
---

Tips van een Nederlandse Local:
Hakische höfe
Sans souci
Brandenburg
Zermbad kreuzberg
Oberbaum brücke cultuur
Asian fusion positive eating cha cha aan Friedrichstrabe leuk eten met kids

Inserted on 2014-08-01 10:10:43, last modified on 2014-08-14 10:48:48