HOME   INSCHRIJVEN   SUBSCRIBE   FAQ / INFO
Naam:
Wachtwoord:
Geef zoekwoord
  
Naar film Naar boek Naar Muziek Naar Optredens, voorstellingen Naar Eten, drinken, dansen, reizen


David Bowie tentoonstelling (Berlijn, Chicago, Parijs, Groningen)

David Bowie tentoonstelling (Berlijn, Chicago, Parijs, Groningen)
Meest recente postings van totaal 1
Gebruiker Waardering Commentaar
The Dude Ik heb altijd een soort heimwee als ik documentaires of tentoonstellingen over eind jaren 60 en begin jaren 70 zie. Heimwee naar iets wat ik niet meegemaakt heb en dat nooit bestaan heeft, want die flower-power tijd is zwaar over-geromantiseerd en de gevolgen zijn zeker niet alleen positief.

Basically is het heimwee naar een beeld van een tijd, niet naar de tijd zelf. Maar dat maakt niet uit: zolang je je dat allemaal realiseert smaakt het heerlijk zoet. Zoals deze Bowie tentoonstelling die ik in Berlijn bezocht in 2014.

Een fantastisch gemaakte tentoonstelling, waar ook kleine kinderen met open mond naar kunnen kijken - en luisteren. (En toch laat ik ze de volgende keer thuis.) Je krijgt een hoofdtelefoon en een audioguide mee, die intelligent genoeg is om de muziek af te stemmen op het onderdeel dat je op dat moment bekijkt.

Je ziet de prachtigste kostuums en uitbeeldingen van Bowie,en je krijgt een idee van wat hem dreef. Waar ik het meest ontzag voor heb is hoe Bowie in staat is geweest zijn leven vorm te geven zoals hij wilde, en daarbij zo creatief, zo vrij en zo subtiel was. Wat hij deed klopte. En zo onbevangen lijkt het wel.

Daarbij is deze tentoonstelling - de Berliner variant althans - verschrikkelijk goed opgezet. Mooie ruimten, hoogte, en ondanks de enorme drukte had iedereen de tijd en ruimte alles goed in zich op te nemen, in zijn eigen tempo.

Toen ik jong was, (tussen 5 en 12) beleefde Bowie een deel van zijn gloriejaren, maar dat maakte ik natuurlijk amper mee. Ja, je hoorde zijn liedjes op Hilversum 3, en die vond je goed of niet. Maar het besef wat daarachter zat had je niet. En daarna greep ik meer terug op de Stones, Hendrix en The Doors; ik was eigenlijk niet eens zo'n enorme Bowie fan, maar ik heb de platen weer afgestoft.

Als je in de jaren 80 het boek Wir Kinder vom Bahnhof Zoo van Christiane F. gelezen hebt, dan geeft het een extra dimensie om deze tentoonstelling in Berlijn te zien, met referenties aan De Muur en de koude oorlog.

In 2014 en 2015 in ieder geval nog te zien in Chicago, Parijs en Groningen, zo is mij verteld. Laatste tip: Neem er je tijd voor!

Inserted on 2014-08-14 10:02:20, last modified on 2014-08-14 11:30:36