HOME   INSCHRIJVEN   SUBSCRIBE   FAQ / INFO
Naam:
Wachtwoord:
Geef zoekwoord
  
Naar film Naar boek Naar Muziek Naar Optredens, voorstellingen Naar Eten, drinken, dansen, reizen


The Killing

The Killing
Meest recente postings van totaal 2
Gebruiker Waardering Commentaar
Nomad Het debuut van Stanley Kubrick is een spannende film over een miljoenenroof op een paardenrenbaan. The Killing uit 1956 (!) doet op een aantal punten gedateerd aan. Maar de wijze waarop Kubrick voor zijn eersteling scenario en regie onderhanden nam zijn jaloersmakend.

Johnny Clay komt uit de gevangenis met een ingenieus plan voor roofoverval op een paardenrenbaan. Hij betrekt onder anderen een politieman, een scherpschutter en twee werknemers van de paardenrenbaan bij de uitvoering. Het aanvankelijk feilloze plan wordt vervolgens ondermijnt door onvoorziene ontwikkelingen. Je zou het ook een slechte voorbereiding kunnen noemen. De onbetrouwbare echtgenote van de kassamedewerker, die in het complot zit, steekt een spaak in het wiel. Ook is er geen rekening gehouden met een gesloten parkeerplaats en strenge baggage-regels op een vliegveld. En er is een kleine hond in het spel.

Voor een kijker in 2012 is de film erg uitleggerig. Daaruit kunnen we opmaken dat 'de filmkijker' in ruim vijftig jaar een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. De voice over die de gebeurtenissen in de juiste chronologie plaats doet overbodig aan. De dialogen hebben nodig een nieuw verfje nodig, te expliciet en voorspelbaar: alsof het voor kinderen is gemaakt. De acteurs maken zich duidelijk schuldig aan overacting (toneelspel), maar dat waren blijkbaar de mores in de jaren vijftig. Want ook Kubrick heeft dit toegestaan, wellicht zelfs aangemoedigd of ge├źnsceneerd. Ontwikkelingen liggen er dik bovenop. Zo probeert de echtgenote van een van de daders wel erg opzichtig haar man om de tuin te leiden. Het lijkt wel poppenkast: haar man is de enige die dit niet ziet! De ster van de film, Sterling Hayden, een boomlange vent met blond haar, is een macho die zijn weerga niet kent. Hij praat met een autoriteit die niet van deze tijd is. Een lul om je kapot aan te ergeren. Maar als je dit allemaal aanvaardt als kenmerken van die tijd, dan is de film het aanzien meer dan waard.

The Killing is een bewerking van de misdaadroman Clean Break (1955) van de Amerikaanse schrijver Lionel White. Het spannende verhaal is door Stanley Kubrick bewerkt tot een puik scenario dat hij vervolgens zeer verdienstelijk heeft verfilmd. The Killing is een verhaal om je vingers bij af te likken. Deze film schreeuwt om een remake.

Inserted on 2012-07-21 10:59:52, last modified on 2012-07-21 11:06:22

Camstar

Inserted on 2009-05-11 11:37:32, last modified on 2009-05-11 11:37:32