HOME   INSCHRIJVEN   SUBSCRIBE   FAQ / INFO
Naam:
Wachtwoord:
Geef zoekwoord
  
Naar film Naar boek Naar Muziek Naar Optredens, voorstellingen Naar Eten, drinken, dansen, reizen


Der Untergang (Bruno Ganz)

Der Untergang (Bruno Ganz)
Meest recente postings van totaal 6
Gebruiker Waardering Commentaar
Camstar Toch een beetje een tegenvaller. Desalniettemin een fascinerend portret van de laatste dagen van Adolf Hitler en consorten. Bruno Ganz speelt goed, maar zijn overdreven spastische arm stoort af en toe. Ganz' sterke optreden maakt wel duidelijk dat een aantal figuranten niet het gewenste niveau haalt.
Minstens zo indrukwekkend is Im Toten Winkel (Blind Spot). Dat is een interview met Traudl Junge, de secretaresse van Hitler, wiens ervaringen een grote inspiratie vormde voor Der Untergang.
Voor de fijnproevers: 3,5 ster voor Der Untergang en 4,5 ster voor Blind Spot, Hitler's Secretary.

Inserted on 2005-02-03 11:28:30, last modified on 2006-08-04 20:28:20

janski Zeer indrukwekkend, een film die ik niet snel vergeet. De film laat goed zien hoezeer mensen kunnen opgaan in hetgeen ze nastreven: en wat het met ze doet als blijkt dat ze het niet gaan redden. Een film die voor alle generaties zeker de moeite waard is om te zien.

Inserted on 2005-01-22 12:58:46, last modified on 2005-01-22 12:58:46

TIJ Zeer indrukwekkend en fascinerend. Beste film van het jaar tot nu toe (al is de oogst dit jaar vrij mager, vind ik).
Geweldige acteerprestaties van bijna alle acteurs.
De collectieve zelfmoord van Hitlers handlangers zat nog dagenlang in mijn hoofd.

Inserted on 2004-11-25 12:11:09, last modified on 2004-11-25 12:11:09

The_Mailman Geweldig intense film. Ik was vooral nieuwsgierig naar de beelden van de slag om Berlijn en hoe de bevolking die beleefde Iedereen kent immers het opvliegende karakter van Hitler, dus die rol vond ik minder interessant. Door de beelden van de stad en de overgang naar de veilige bunker te laten zien, wordt goed de onwerkelijkheid van het leven in de bunker getoond.
Dat de film geheel (in het) Duits is, deed mij de film nog meer beleven.
Enige minpuntje (maar niet genoeg om een ster af te pakken) is de rol van "goede" SS-officier die de voedselbevoorrading verzorgd: onnodig om een sympathieke Duitser op te voeren.
Ten slotte: ik ben Hitler niet sympathiek gaan vinden (hetgeen een veelgehoorde kritiek is op deze film). Het blijft een man die gelooft in zijn idealen en blijft raaskallen dat het goed komt met het Duitse Rijk.

Inserted on 2004-11-24 10:14:51, last modified on 2004-11-24 10:14:51

The Dude Deze film toont de laatste dagen van Adolf Hitler, waarin hij erg menselijk wordt neergezet. Bibberend, vrezend voor het lot van de mensen waarom hij geeft, malende ook.

Veel mensen hebben dat liever niet, zij zien Hitler graag neergezet als een geconcentreerd punt waarin al het kwaad zich heeft verzameld. Maar zo zit de wereld natuurlijk niet in elkaar.

Maar Nomad, "het onschuldige Duitse volk mee de afgrond in te sleuren"??? Niet dat ik het eens met een beschrijving van de Duitsers als "Hitlers gewillige beulen", maar het woord onschuldig lijkt mij ook niet echt van toepassing.

Inserted on 2004-11-23 08:56:36, last modified on 2004-11-23 09:00:55

Nomad Controversiële film over de laatste dagen van Adolf Hitler en de ondergang van het Derde Rijk is gebaseerd op Joachim Fests gelijknamige boek over de laatste dagen van Hitler én op de biografie van Hitlers secretaresse Traudl Junge. De controverse betreft de vraag of je Hitler, verantwoordelijk voor de dood van zes miljoen joden en vijftig miljoen andere oorlogsslachtoffers, mag tonen als mens van vlees en bloed. Een persoon met gevoelens, met gevoelige kanten en tekortkomingen. De film van Oliver Hirschbiegel (Das Experiment) geeft het onweerlegbare antwoord op deze vraag: natuurlijk mag dat. Hirschbiegel maakt Hitler invoelbaar als mens met emoties; hij is lief voor zijn hond, secretaresse, de kokkin, de kinderen en nog wat andere naasten, maar daar houdt de identificatie ook op. Der Untergang toont eens te meer aan dat Hitler totaal krankjorum was. In de laatste dagen voor zijn zelfmoord én het einde van de Tweede Wereldoorlog zette der Führer legers in die al niet meer bestonden en beval hij eenheden die al lang verslagen waren tot opmarcheren. Bovendien weigerde de destructieve narcist tot aan het bittere einde zijn waanidee van zijn Derde Rijk op te geven en was hij daarvoor bereid het onschuldige Duitse volk mee de afgrond in te sleuren. Ontluisterend is het om te zien dat de coterie die zich tot aan de laatste uren om hem heen bevond, van zijn geliefde Eva Braun tot aan zijn rechterhand Goebbels en andere belangrijkste adviseurs allen inzagen dat Hitler alle realiteitszin verloren had, maar dat niemand de moed had de Führer daar op te wijzen. Collectieve waanzin was het die aan miljoenen mensen het leven heeft gekost. Emoties roept de film ook op, bijvoorbeeld als Goebbels en zijn vrouw, in hun toestand van desillusionaire uitzichtsloze zinsbegoocheling, hun vijf kinderen mee de dood in nemen. De acteerprestaties zijn redelijk tot goed maar de Hitler-vertolking van Bruno Ganz steekt boven alles en iedereen uit: werkelijk fenomenaal.

Tenslotte: het is natuurlijk een goede zaak om ons te realiseren dat Hitler gewoon een mens was. Dat dwingt tot nadenken en tot waakzaamheid. Van Hitler een monster maken is al te makkelijk. Dan zouden we de Holocaust kunnen afdoen als de eenmalige uitwas van een niet-mens en kunnen overgaan tot de orde van de dag.

Dude, in een reactie vraag of het Duitse volk onschuldig was. Ik vind van wel. Maar laten we die al lang en breed gevoerde duiscussie hier niet nog eens over doen.

Meer info en achtergronden: http://www.der-untergang.de

Inserted on 2004-11-21 23:51:55, last modified on 2004-12-04 00:06:11