HOME   INSCHRIJVEN   SUBSCRIBE   FAQ / INFO
Naam:
Wachtwoord:
Geef zoekwoord
  
Naar film Naar boek Naar Muziek Naar Optredens, voorstellingen Naar Eten, drinken, dansen, reizen


Pantserkruiser Potjomkin / Potemkin (Eisenstein)

Pantserkruiser Potjomkin / Potemkin (Eisenstein)
Meest recente postings van totaal 2
Gebruiker Waardering Commentaar
Nomad Die scène met die kinderwagen die in de film Pantserkruiser Potemkin (1925) van de trappen afdendert in de haven Odessa. Dat is een iconisch beeld dat ik nooit zal vergeten. In zijn eerste lange speelfilm vertelt de Russische regisseur Sergei Eisenstein het gedramatiseerde verhaal van een werkelijk gebeurde muiterij die plaatsvond in 1905. De bemanning van het Russische Marineschip Potemkin kwam in opstand tegen hun leidinggevende officieren, die trouw waren aan het Tsaristische regime. Eisenstein vertelt in deze film een verhaal over revolutie. Deze door internationale filmcritici in 1958 als beste film allertijden verkozen film was in werkelijkheid een gestroomlijnde propagandafilm. Hij wordt daarom ook de meest invloedrijke propagandafilm allertijden genoemd. Leni Riefenstahl eat your heart out!

De scène met de kinderwagen die van de trappen afrolt is onderdeel van de veelgeprezen scène die de afslachting van de burgers van Odessa laat zien. In witte uniformen gestoken soldaten van het leger van de Tsaar marcheren de schijnbaar eindeloze treden in Odessa af en vuren daarbij voortduren op de menigte. De kinderwagen met daarin een baby begint de trap te rollen als haar moeder wordt geraakt door een kogel. Opmerkelijk is dat de slachting op de trap in werkelijkheid nooit heeft plaatsgevonden. Eisenstein heeft de scène toegevoegd om het Tsaristische regime in een slecht daglicht te plaatsen. Soldaten hebben wel degelijk geschoten op burgers die demonstreerden naar aanleiding van de aankomst van het oorlogsschip in de haven van Odessa. Maar dat vond niet plaats op de bekende trappen. Een officieel slachtofferaantal is nooit vrijgegeven. Filmkenners zijn het er over eens dat het gegeven dat de scène niet echt heeft plaatsgevonden niks afdoet aan de kracht ervan.

De parallel-montage van de vermaarde Eisenstein in de stille film Pansterkruiser Potemkin (1925) was uniek. Hij wilde de emotionele betrokkenheid van de kijker erdoor vergroten. De gedurfde keuzes en het succes van de film bezorgden Pantserkruiser Potemkin een belangrijke plaats in de canon. Voor Eisenstein betekende het dat hij zijn tweede film, Oktober, mocht maken.

Inserted on 2012-12-06 09:14:39, last modified on 2012-12-06 09:16:08

The Dude Sjonge. 5 kwartier ademloos zitten kijken naar 90-jaar oude en krakkemikkige beelden van Sergej Eisenstein. Je ziet continu dat dit een klassieker is, sjonge wat doen veel scènes bekend aan!

Gemaakt in 1925, verveelt geen moment. Pantserkruiser Potjomkin / Potemkin verhaalt over de opstand op de pantserkruiser in 1905, één van de eerste wapenfeiten in de Russische Revolutie.

Deze film was regelrechte propaganda van de Sovjets, volgens wiki heeft onder andere Goebbels er met veel belangstelling naar gekeken. Ik durf te stellen dat deze film één van de eersten is die effecten ontdekte waar veel beelden in onze moderne beeldcultuur op gebaseerd zijn. Massa-scènes, radeloosheid, fiere en angstige uitdrukkingen, imponerend draaiende kanonnen, heroïsche beelden, noem maar op. Gelardeerd met constant dreigende muziek, maar mooooi!

Inserted on 2012-09-27 21:22:28, last modified on 2012-09-27 21:59:23