HOME   INSCHRIJVEN   SUBSCRIBE   FAQ / INFO
Naam:
Wachtwoord:
Geef zoekwoord
  
Naar film Naar boek Naar Muziek Naar Optredens, voorstellingen Naar Eten, drinken, dansen, reizen


Soldaat van Oranje

Soldaat van Oranje
Meest recente postings van totaal 1
Gebruiker Waardering Commentaar
Nomad Soldaat van Oranje (1977) is een van de beste Nederlandse films allertijden. De kunst van het vertellen van een goed verhaal, van de korte, spitse en bondige dialogen, van een stel prima acteurs en het bedenken en verfilmen van een aantal spectaculaire scènes; het allemaal toe te vertrouwen aan Paul Verhoeven. Wat mij opviel tien ik deze film eind 2012 herzag, is dat spektakel, seks en geweld - waar Verhoeven bij velen om bekend staat - hier bijna geheel afwezig is. Soldaat van Oranje is een mooie, met zwier gemaakte, redelijk genuanceerde oorlogsfilm. In beleven we de Tweede Wereldoorlog door de ogen van een stel Leidse studenten.

Rutger Hauer is de held van het verhaal. Hij vertolkt de rol van rechtenstudent Erik Lanshof, wiens personage is gebaseerd op dat van oorlogsheld Erik Hazelhoff Roelfzema, die echt heeft bestaan, en door wiens boek de film is geïnspireerd. Andere mooie rollen zijn er ook. Jeroen Krabbé als preses Guus LeJeune van het Leidse studentenkoor, die goede vrienden wordt met Lanshof, nadat de laatste een als eerstejaars het slachtoffer is van een uit de hand gelopen ontgroening. Derek de Lint Derek als Alex, een zoon van NSB-ouders, die tegen wil en dank, namelijk nadat hij wordt uitgekotst door zijn meeste Nederlandse (studie-)vrienden voor de Duitsers kiest.

Het personage Alex is een goede aanleiding om meteen even stil te staan bij een van de zwakke punten van de film. Gedurende de hele film is Alex een lieve, zachtaardige jongen, wiens toekomst hem grotendeels lijkt opgedrongen door het lot. Maar de daad waardoor hij aan zijn eind komt, ergens aan het oost-front, is totaal niet te rijmen met het karakter van De Lint's personage. We kunnen hier zonder omhaal spreken van een ongeloofwaardige wending van het verhaal.

Mooie rollen zijn er weggelegd voor Huib Rooymans als Jan Weinberg, een onversaagde oud bokskampioen van Joodse afkomst, die door stomme pech en heldenmoed wordt geëxecuteerd in de duinen, en voor Eddy Habbema, die in zijn rol van Robby Froost door de nazi's gedwongen wordt om voor hen te werken. De Duitsers chanteren hem: als hij niet meewerkt sturen zei zijn Joodse vriendin Esther naar een concentratiekamp. De rol van Rijk de Gooijer als NSB-schoft is leuk, maar wel erg eendimensionaal. Al had je in werkelijkheid waarschijnlijk genoeg van dat soort mensen in de nazitijd. Vuile sadistische opportunisten ofwel schoften die zich omhoog konden moorden. Ook Melinda Meuldijk , de dochter van Pipo de Clown - nee, echt! Google maar ... :-) - speelt verdienstelijk de rol van de Esther, het Joodse vriendinnetje van radioamateur Robbie. Zij is voorbestemd om met Robbie, die voor haar zijn vrienden verraadt, te trouwen maar heeft heimelijk (voor Robbie) maar overduidelijk (voor de kijker) een oogje op Hauers stoere personage Lanshof. Als een blok valt zij voor hem en dat weet Meuldijk leuk schmierend geloofwaardig over de bühne te brengen.

Nog even in het kort waar de film over gaat. Het is het verhaal over Lanshof/Roelfzema die naar Engeland gaat om vanuit dat land tegen de Nederlandse bezetters te vechten. Ook het personage van Krabbé is een Engelandvaarder. Samen met een aantal lotgenoten worden zij in eerste instantie teruggestuurd naar bezet Nederland om contacten te leggen of om andere redenen. Dit loopt niet altijd goed af.

Mooie scène in de film is die rond een nazifeest in het Kurhaus in Scheveningen. Lanshof en Guus LeJeune komen in die scène in het donker aan het land terwijl het feest in volle gang is. Na gedane zaken moeten de twee later met dezelfde boot ook weer terug naar Engeland. Verhoeven heeft dit gegeven verwerkt tot een serie schitterende en spannende opeenvolgende scènes die beklijven. Tientallen jaren zo als ondergetekende heeft ondervonden.

Inserted on 2012-12-13 11:43:40, last modified on 2012-12-13 20:09:52